beeld uit Bredene
naar toeristische website
NL    FR    DE
>> U bent hier : Home > nieuwsbericht
Foto

26/08/2021

Bredene zet in op lokaal klimaatbeleid

Een groene leefomgeving is voor veel Bredenaars van grote waarde.  Groen is niet alleen belangrijk voor een aangename leefomgeving, het is ook hard nodig om onze gemeente te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.  Bredene wil de komende jaren sterk inzetten op een ambitieuze visie over het lokaal klimaat waarbij de participatie met de inwoners centraal staat.
 
Nog meer dan in het verleden wil Bredene de komende jaren de kaart van het klimaat trekken.  Voor sommigen is dat genieten van de natuur, voor anderen ontspannen in het park of een plek om te sporten of te spelen. In sommige buurten is het een plek om samen te komen en voedsel te verbouwen, zoals de volkstuintjes, en voor wilde dieren is het een thuis.  In een groeiende gemeente waar er vraag is naar woonruimte en de openbare ruimte vaak de achtertuin is, is er daarom blijvende aandacht nodig voor aanleg, behoud en beheer van groen, zodat iedereen daarvan kan blijven genieten.
 
Bredene investeerde de voorbije jaren al sterk in de duurzaamheid van de wijken en het leefmilieu: denk maar aan de aanleg van tal van postzegelparkjes, subsidies voor wie bomen plant, het volledig herinrichten van het Ramaekerspark en het Vicognepark, de aanleg van Grasduinen, de jaarlijkse uitbreiding van het geboortebos, de vergroening van het wagenpark van het lokaal bestuur waarbij de dienstwagens van het OCMW allen vervangen werden door elektrische exemplaren, het stimuleren en faciliteren van het duurzaam verplaatsingsgedrag van ons eigen personeel met de geplande aankoop van  elektrische fietsen,….  Maar Bredene wil nog verder gaan en zal nu, met de oprichting van een ‘Klimaatwerkgroep’, alle stakeholders samenbrengen.  Het gaat immers om meer dan alleen bomen planten.  Met de oprichting van een ‘Klimaatwerkgroep’ wil Bredene niet enkel zorgen voor meer groen.  Het gemeentebestuur gaat de boer op en betrekken hiervoor naast de gemeentelijke diensten ook jongeren, senioren, milieuverenigingen, specialisten, enz… voor wat de inkleding van de openbare zones zoals speelpleinen of groenzones betreft.  Bredene heeft de voorbije jaren een sterke groei gekend.  Vele jonge gezinnen hebben zo een woning in Bredene kunnen kopen.  Maar de nog beschikbare bouwgrond, die er nu al tientallen jaren ligt, kan onmogelijk als groene zone worden ingericht.  Bredene wil er wel voor zorgen dat nieuwe woonzones op een duurzame, leefbare en klimaatvriendelijke manier worden ingericht.
 
Bij het bepalen van deze visie wil Bredene rekening houden met tal van factoren: het klimaat en de biodiversiteit, een betere opname van regenwater door vergroening, het natuurvriendelijker maken van gebouwen,…   Het gemeentebestuur wil ook nadenken over ontharding en wil inwoners hierin stimuleren en sensibiliseren. Een groene leefomgeving is voor het gemeentebestuur van groot belang en het staat bovenaan de agenda. 
 


Lees ook :
13/09 Volg hier de gemeente- en OCMW-raad live op 13/09
10/09 Hinder door werken aan residentie Europa
10/09 Starten met een eigen zaak na je vijftigste
10/09 Wielerwedstrijd ‘elite zonder contract’ op 15 september
10/09 Oktober = Borstkankermaand
10/09 Ethias Cross Bredene op zaterdag 25 september
10/09 Vrijetijdssport met het Sportelprogramma
09/09 Asfalteringswerken in Ruiterlaan/Koerslaan
03/09 Gemeente- en OCMW-raad van 13/09
03/09 De dienst Voogdij, die deel uitmaakt van de FOD justitie, is op zoek naar voogden.
 
03/09 Lekkere maaltijden in buurtrestaurant
03/09 Wielerwedstrijd op 5 september
01/09 Openbaar onderzoek digitale atlas waterlopen
01/09 Hoge vaccinatiegraad, meer vrijheid
01/09 Garageverkoop op zondag 5 september
01/09 Bredene neemt milieuvriendelijke wagen voor rattenvanger in gebruik
01/09 Terug naar school: ´Afstand houden... ook in het verkeer!´
30/08 Laat je vaccineren!
27/08 Gluren bij Kunstenaars - 28 & 29 Augustus
26/08 Vrijetijdssport met het Sportelprogramma
 
24/08 Vacature coördinator Kusterfgoed
23/08 College van burgemeester en schepenen opnieuw voltallig
23/08 Volg hier de gemeente- en OCMW-raad live op 23/08
17/08 The Long Parade vlag in Bredene
17/08 Rommelmarkt in de Vloedstraat
17/08 Pronostiek in woonzorgcentrum
17/08 Tussenkomst schoolabonnement : nu aanvragen !
17/08 Ligo Centrum voor basiseducatie Brugge-Oostende-Westhoek
14/08 Gemeente- en OCMW-raad van 23/8
11/08 Festival Van de Zeegeus op zaterdag 21 augustus

>
Bekijk de volledige UiTagendaGemeentebestuur - Centrumplein 1 - 8450 Bredene - T. 059 33 91 91- F. 059 33 00 36 - E. gemeentebestuur@bredene.be - webmaster - BE0207.435.092
Niets uit deze website mag overgenomen worden zonder toelating van het gemeentebestuur Bredene | privacyverklaring
politiezone bredene - de haan sociaal huis bredene jong in bredene 1