beeld uit Bredene
naar toeristische website
NL    FR    DE
>> U bent hier : Home > nieuwsbericht
Foto

01/06/2021

Beaufort 21 van start

Beaufort is een driejaarlijks kunstproject dat zich uitstrekt over de Belgische kust.   Beaufort 21 loopt van 27 mei tot 7 november 2021. Tijdens de zevende editie van de triënnale voor hedendaagse kunst aan zee worden de bijzondere kwaliteiten van Beaufort benadrukt: het decor van de zee, de laagdrempeligheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn. 
Heidi Ballet werd opnieuw aangesteld als curator.  Zij selecteerde een mix van binnen-en buitenlandse kunstenaars die 21 kunstwerken realiseren: twee kunstwerken per gemeente en één overkoepelend project dat de kustlijn zal afreizen. 
Het brede publiek kan Beaufort 21 coronaproof ontdekken. De vele kunstwerken langs de Kust zijn gratis te bezoeken en dat kan met de auto, de kusttram, te voet of met de fiets. 

Thema
Het thema van Beaufort 21 ligt in het verlengde van haar voorganger in 2018. Een terugkerend onderwerp in de kunstwerken van deze editie is hoe de mens onderhevig is aan de wil van de natuur. Als de hoogbouw aan de Kust af en toe de vraag oproept 'hoe heeft de mens de Kust veranderd', dan wordt de vraag nu omgedraaid: 'hoe heeft deze Kust de mens veranderd'. Dit perspectief lijkt meer gepast na een jaar van pandemie.
De werken zijn geïnspireerd door lokale verhalen, zowel uit de natuurlijke als de menselijke geschiedenis. Daarnaast benadrukken ze vergankelijkheid. In de eerste plaats vergankelijkheid van mens en materiaal, maar verder ook de fluctuerende interpretatie van de geschiedenis. Steeds meer stemmen worden toegevoegd aan een gekend verhaal. De kunstwerken doen iets gelijkaardigs. Ze activeren een collectief geweten en bieden nieuwe perspectieven op een bekende lokale context, zodat we met andere ogen naar een gekende plek kijken.

Alle info op www.beaufort21.be
Beaufort in Bredene
In Bredene staan 2 werken van Beaufort 21.
Het eerste werk komt van de hand van kunstenaar Nicolas Lamas (geboren in Lima, hij woont en werkt in Brussel).  Voor het werk ‘Unstable Territories’ sneed Lamas de contouren van de Europese landkaart uit en schoof hij de overige stukken in elkaar om een staande sculptuur te vormen. Bijzonder is dat de uitgesneden of 'negatieve' ruimte deze keer het land is en niet de zeeën of oceanen. Vaak degraderen cartografen juist de wateren tot een soort 'leegte'. Hoewel deze 71% van het aardoppervlak innemen, zijn ze niemands eigendom en daardoor van weinig geopolitiek belang. Lamas doet hier net het omgekeerde. De kunstenaar herinnert de toeschouwer tegelijk aan zijn of haar lichamelijke relatie tot onze omgeving door te werken met spiegelend materiaal.   Het werk staat opgesteld in het Paelsteenveld.
Het tweede werkt heet Stranded en is van de hand van kunstenares Rosella Biscotti.  In het werk toont Biscotti een serie objecten in verschillende afmetingen uit speciaal glas dat ruwe olie en zijn interactie met water weergeeft. Het werk is gebaseerd op zowel de recente geschiedenis van de exploitatie van ruwe olie als door het proces van glasproductie en recycling binnen de traditionele glasindustrie. Biscotti gebruikt de zwartheid en plasticiteit van het materiaal glas bij verwerking in de glasfabriek. Vloeibaar glas is in deze fase vergelijkbaar met de viscositeit van ruwe olie, en helder glas bootst het uiterlijk van water na. Door deze twee kwaliteiten te combineren, roepen de glassculpturen van Biscotti de gevolgen op van oliewinning in arme landen, waar olielozingen veel voorkomen en een onmiddellijk gevaar vormen voor de lokale biosfeer.  Het glas is gerecycled uit afvalmateriaal. In vroegere tijden werd dit glas weggegooid en gebruikt voor het storten op speciale vuilniseilanden in de lagune van Venetië. Wanneer al dit restglas van verschillende kleuren wordt opgewarmd en in de kom wordt gemengd, ontstaat er een diepzwarte tint. Door verschillende chemicaliën zoals arseen toe te voegen, wordt het glas beschadigd en komen iriserende kleuren naar de oppervlakte. Er wordt ook frisdrank toegevoegd, waardoor er luchtbellen ontstaan in de composiet.
Dit tweede werk stond opgesteld op het strand ter hoogte van strandpost 6.  Het werd evenwel beschadigd en in samenspraak met de kunstenares zoekt Beaufort 21 nu naar een nieuwe locatie in Bredene.
BEAUFORT BEELDENPARK
Naast de vele nieuwe artistieke projecten die volgend jaar zullen worden gerealiseerd, zijn nog steeds verschillende iconische werken uit de voorbije edities te zien langs de Belgische kust. Het Beaufort Beeldenpark bestaat ondertussen uit maar liefst 30 kunstwerken.  www.beaufortbeeldenpark.be Lees ook :
24/07 Krijg het woord over verkeersveiligheid via ‘all-for-zero.be’
23/07 Kunstwerk in Bredens visserskapelletje
20/07 Hulp bieden aan slachtoffers overstroming?
12/07 Extra prikmoment Johnson&Johnson vaccins Bredene!
09/07 De werken in de Maria-Duynewijk: stand van zaken
09/07 Gratis restafvalzakken
09/07 Bebloemingswedstrijd
09/07 Inwoners krijgen informatie over werken omgeving sportcentrum
05/07 De bib brengt de zomer tot leven!
05/07 3 data om AstraZeneca-vaccin vroeger te krijgen
 
03/07 Kunstwerk Beaufort 21 krijgt nieuwe thuishaven in het Staf Versluyscentrum
02/07 Zomeropeningsuren zwembad
01/07 Elke vrijdag avondmarkt
01/07 App Coronalert vernieuwd
30/06 PCR-test te laten afnemen
29/06 Beleef Bredene ‘en route’
28/06 Volg hier de geemeente- en OCMW-raad live op 28/06
24/06 Vaccinatiecentrum Bredene: reservelijst voor 18-plussers
24/06 Openbaar onderzoek ontwerp stedenbouwkundige verordening op het aanleggen van parkeerplaatsen en fietsenstallingen
24/06 What’s up Zomervakantie
 
24/06 Koop lokaal ambassadeur 2021 Bredene
23/06 Week van de markt in Bredene
22/06 Experten moeten lokale economie versterken
22/06 Mis geen premies en zorg voor juiste ondernemingsgegevens
20/06 Bredense gemeentelijke diensten blijven bereikbaar
19/06 Gemeente- en OCMW-raad van 28/06
17/06 Fototentoonstelling ‘Ongewone zomer, buitengewone beelden’ keert terug
17/06 Matthieu Bonne wint Platina Eend
17/06 Buurtrestaurant mag eindelijk deuren openen
15/06 Bredene verdeelt gratis flesjes handgel met een bijzondere boodschap

>
Bekijk de volledige UiTagendaGemeentebestuur - Centrumplein 1 - 8450 Bredene - T. 059 33 91 91- F. 059 33 00 36 - E. gemeentebestuur@bredene.be - webmaster - BE0207.435.092
Niets uit deze website mag overgenomen worden zonder toelating van het gemeentebestuur Bredene | privacyverklaring
politiezone bredene - de haan sociaal huis bredene jong in bredene 1